Egyedényes sütőtökös tészta
Hozzávalók 4 főre
40 dkg szélesmetélt
30 dkg sült sütőtök
10 dkg kecskesajt
1 l alaplé
3 evőkanál friss bazsalikom
só, bors
1 csipet szerecsendió
10 dkg parasztkolbász
2 gerezd fokhagyma
1 dl Cserszegi fűszeres a Benedictus Birtokról
Elkészítés:
A kolbászt felkarikázzuk, és egy szélesebb, laposabb lábasban vagy serpenyőben roppanósra pirítjuk. Kivesszük, félretesszük, míg kihűl.
A visszamaradt zsíron megfuttatjuk a finomra vágott fokhagymát, felöntjük a borral és az alaplével. Fél órán át lobogva főzöm. A sült tököt belekaparjuk (ha nem volt sült tökünk, akkor 200 fokra előmelegített sütőben süssük a nyers tököt 50 percig, vagy amíg teljesen meg nem puhul). Botmixerrel pürésítjük, sózzuk, borsozzuk, belereszeljük a szerecsendiót.
Felforraljuk. Ha már forr, beletesszük a tésztát, és folyamatosan kevergetve főzzük 10 percig. Ha már majdnem puha, belemorzsoljuk a kecskesajtot, és kevergetve főzzük még 2 percig, míg krémes szósz keletkezik a tészta körül.
A kolbászkarikákat összetörjük (klopfolóval, mozsárban vagy aprítóban). A bazsalikomot finomra vágjuk. A tésztára szórjuk a kolbászmorzsát és a bazsalikomot, és azonnal tálaljuk. Bazsalikom helyett kakukkfűvel is készíthető.