FEHÉRBOROS TOJÁSLEVES

Hozzávalók 4 főre

8 db tojás

5 dkg vaj

1 evőkanál liszt

1,2 l alaplé

2 db babérlevél

1 teáskanál fűszerpaprika

1 teáskanál magos dijoni mustár

só, bors
ízlés szerint

1 mokkáskanál őrölt kömény

1 dl olaszrizling a Benedictus Birtokról

Elkészítés:

Vajon paprikás rántást készítek: A vajat fazékban megolvasztom, a lisztet rászórom, világosra pirítom. A tűzről félrehúzom, pirospaprikával megszórom. A rántást mustárral ízesítem és 1,2 liter alaplével felöntöm. A legjobb íz-élmény eléréséhez javaslom a legfinomabb vasárnapi húslevesből félretett/fagyasztott alaplevet. Ízesítem babérlevéllel, borssal, köménymaggal és sóval.

Hozzáadom a kedvenc fehérboromat, a Benedictus Birtok Olaszrizlingjét, és fél órán át lobogva főzöm, hogy elpárologjon belőle az alkohol nagy része. Ha nem zavar az ételben maradt alkohol, akkor utolsó lépésként is hozzáadható a bor.

Ha felforrt, jöhet bele a tojás. Szeretem, ha szépen egyben maradnak, nagyon sokat ad hozzá a leves egyébként egyszerű kinézetéhez. Ehhez kikészítem a fazék mellé a tojásokat. Fejenként legalább kettőt, de ha jól tojnak épp a tyúkok, akkor néha hármat is. Elég kiábrándító a tojás nélkül maradt üres levet kanalazni, szóval nem érdemes spórolni. Ha mégis kieszik belőle a gyerekek, utólag is lehet bele főzni. Szóval úgy állítom be a tűzhelyet, hogy enyhén gyöngyözve forrjon a leves. Először alaposan felkavarom, majd egyesével a közepébe beleütöm a tojásokat. Ha belekerültek a tojások, utána már nem kevergetem, hanem 10 percig hagyom magában fődögélni. Ha letelt a 10 perc, fakanállal óvatosan fellazítom az aljára leült tojásokat. Ha szükséges, tálalás előtt még ízesítem.

Jó étvágyat!