Egyedényes sütőtökös tészta

Hozzávalók 4 főre

40 dkg szélesmetélt

30 dkg sült sütőtök

10 dkg kecskesajt

1 l alaplé

3 evőkanál friss bazsalikom

só, bors

1 csipet szerecsendió

10 dkg parasztkolbász

2 gerezd fokhagyma

1 dl Cserszegi fűszeres a Benedictus Birtokról

Elkészítés:

A kolbászt felkarikázzuk, és egy szélesebb, laposabb lábasban vagy serpenyőben roppanósra pirítjuk. Kivesszük, félretesszük, míg kihűl.

A visszamaradt zsíron megfuttatjuk a finomra vágott fokhagymát, felöntjük a borral és az alaplével. Fél órán át lobogva főzöm. A sült tököt belekaparjuk (ha nem volt sült tökünk, akkor 200 fokra előmelegített sütőben süssük a nyers tököt 50 percig, vagy amíg teljesen meg nem puhul). Botmixerrel pürésítjük, sózzuk, borsozzuk, belereszeljük a szerecsendiót.

Felforraljuk. Ha már forr, beletesszük a tésztát, és folyamatosan kevergetve főzzük 10 percig. Ha már majdnem puha, belemorzsoljuk a kecskesajtot, és kevergetve főzzük még 2 percig, míg krémes szósz keletkezik a tészta körül.

A kolbászkarikákat összetörjük (klopfolóval, mozsárban vagy aprítóban). A bazsalikomot finomra vágjuk. A tésztára szórjuk a kolbászmorzsát és a bazsalikomot, és azonnal tálaljuk. Bazsalikom helyett kakukkfűvel is készíthető.