Görög csirke
Hozzávalók 8 főre
2 kg-os csirke
3 ek. vaj
1 hagyma finomra vágva
1 gerezd zúzott fokhagyma
7dl darabos paradicsom
0,5 kk. cukor (elhagyható)
só, bors
ízlés szerint
1 db egész fahéj
1 db babérlevél
2 dl olaszrizling a Benedictus Birtokról
Elkészítés:
A csirkét feldaraboljuk, a vajon mindkét oldalát megpirítjuk. Tálra tesszük, a vajhoz hagymát, fokhagymát keverünk. Kis lángon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a bort, fahéjat, babérlevelet, paradicsomot, fokhagymát, igény szerint a cukrot. Tegyük vissza a csirkét, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd kis lángon, lefedve 45 percig pároljuk. Azért szeretem ezt a receptet, mert könnyedén megbirkózik az idősebb állatok húsával is. Ebben az esetben hosszabb ideig, 1,5-2 órán át párolom, ezalatt ínycsiklandóan omlós lesz a végeredmény. Nem kevergetem, csak néha megrázogatom, hogy a paradicsomos szaft befedje. Reszelt sajttal és spagettivel tálaljuk. Ez a mennyiség elég kiadós, nagyjából 8 személyes adagnak felel meg, főleg ha érettebb húsból készül.